S C E N E K U N S T
Kritikk Debatt Intervju Nyheter Kalender Musikk Dans Teater Opera Kunst Politikk
Redaksjonen – 13. mai 2024

Heddaprisen med nye utøverpriser


Publisert
13. mai 2024
Sist endret
13. mai 2024

Nyheter Teater

Del artikkel
https://scenekunst.no/artikler/heddaprisen-med-nye-utoverpriser
Facebook

Maria Kristine Hildonen fikk pris for beste medspiller i 2023. I år blir de kjønnsnøytrale prisene permanente. Foto: Skjalg Vold.

Heddaprisen utvider med nye priskategorier og inkluderer utøvere innen dans og musikkteater for prisutdelingen 2024. Det melder NTO i en pressemelding.

Det innføres også kjønnsnøytrale skuespillerpriser. – Med denne endringen vurderes alle scenekunstprestasjonene, også skuespillernes, uavhengig av kjønn, sier Heddakomiteens leder Nora Evensen. Ved prisutdelingen 2024 vil alle prisene være kjønnsnøytrale.

Heddakomiteen, som har det overordnede faglige ansvaret for Heddaprisen og Heddadagene, har besluttet å innlemme vurdering av utøvere innen dans og musikkteater/opera i priskategoriene for 2024.

Det betyr at når Heddastatuettene deles ut søndag 16. juni på Oslo Nye Teater vil sesongens Beste sceneprestasjon – dans og Beste sceneprestasjon – musikkteaterhedres med hver sin pris, side om side med skuespillere og andre scenekunstnere.

– Da Heddakomiteen før pandemien innlemmet danseforestillinger og operaforestillinger i Heddaprisen, var det med et klart mål om at neste trinn var danse- og musikkteaterutøvere, sier Heddakomiteens leder Nora Evensen.

Kjønnsnøytrale skuespillerkategorier

I likhet med de nye utøverprisene for musikkteater og dans, er skuespillerkategoriene fra sesongen 2023/2024 gjort kjønnsnøytrale. Det betyr at alle scenekunstprestasjonene, også skuespillernes, nå vurderes uavhengig av kjønn, og at det i juni vil deles ut Heddapriser til Beste skuespiller/hovedrolle og Beste skuespiller/medspiller med fem nominerte i hver kategori.

– Vi la delvis til rette for kjønnsnøytralitet ved prisutdelingen 2023, men innfører dette nå som en fast endring i takt med tiden vi lever i, sier Evensen.


S C E N E K U N S T
Utgiver

Scenekunst.no A/S Scenekunst.no er en redaksjonelt uavhengig nettavis for profesjonell scenekunst og tilhørende kulturpolitikk. Vi følger Norsk redaktørforenings redaktørplakat.

Scenekunst.no er medlem av Norsk Tidsskriftforening. Scenekunst.no er støttet av Norsk kulturfond. Fra 2016 er tidsskriftet organisert som et almennyttig aksjeselskap med NTO, DTS, NSF og NoDA som eiere og bidragsytere. Fagforbundet Teater og Scene gir også årlig støtte.

Redaksjonen
Annonser

Vil du annonsere på scenekunst.no?

Kunnskapsmedia AS Sture Bjørseth +47 954 36 031 annonser@scenekunst.no