S C E N E K U N S T
Kritikk Debatt Intervju Nyheter Kalender Musikk Dans Teater Opera Kunst Politikk
Redaksjonen – 18. april 2023

Dramatikerforbundets solidaritetsstipend 2023 går til Ahmed Tobasi


Publisert
18. april 2023
Sist endret
26. mai 2023

Nyheter Teater

Del artikkel
https://scenekunst.no/artikler/dramatikerforbundets-solidaritetsstipend-2023-gar-til-ahmed-tobasi
Facebook

Ahmed Tobasi. Foto: Vibeke Harper

Den palestinske dramatikeren, skuespilleren og regissøren Ahmed Tobasi mottok lørdag 15. april Dramatikerforbundets solidaritetsstipend under deres årlige årsmøte.

Dramatikerforbundet opplyser på sine nettsider om at stipendet er på 50 000 kroner og kan gå til organisasjoner, prosjekter eller enkeltpersoner som av politiske grunner enten ikke kan oppholde seg i sitt hjemland eller opplever vanskelige forhold i hjemlandet.

Årets mottaker, Ahmed Tobasi er kunstnerisk leder for teatret og teaterskolen The Freedom Theatre i Jenin på Vestbredden. Den norske plattformen for okkupasjonskritisk kunst, MOTforestillinger, som består av Marius Kolbenstvedt og Vibeke Harper, har besøkt Jenin og The Freedom Theatre flere ganger, og før jul oppfordret de det norske scenekunstfeltet til solidaritet etter at styrelederen i The Freedom Theatre Bilal al-Saadi hadde blitt arrestert av israelske myndigheter. Det er også de som nominerte Tobasi til stipendet.

MOTforestillinger iscenesatte tidligere i år en lesning av Tobasis skuespill Revolusjonens løfte under HUMAN Filmfestival, og da Tobasi ikke hadde anledning til å være til stede på utdelingen av Dramatikerforbundets solidaritetspris, tok Harper og Kolbenstvedt i mot prisen på vegne av ham. Videohilsenen Tobasi sendte kan ses her.

Tobasi ble født i flyktningleiren i Jenin og vokste opp under israelsk okkupasjon. Som 17-åring ble han fengslet under det andre store opprøret, Intifadaen i 2002. Da han etter fire år slapp ut av fengselet begynte han skuespillerutdannelsen på The Freedom Theatre. I 2008 måtte han flykte fra Jenin og kom til Norge der han blant annet tok videreutdannelse på Nordic Black Theatre.

Motforestillinger skriver i en pressemelding at et solidaritetsstipend til Tobasi vil ha stor betydning for hans mulighet for å samle inn og bearbeide dokumentarisk materiale. Stipendet vil i tillegg ha vesentlig betydning for hele The Freedom Theatre. Teatret er under daglige angrep og en internasjonal anerkjennelse av arbeidet de gjør vil bidra til å styrke håpet og pågangsmotet for å holde arbeidet gående.


S C E N E K U N S T
Utgiver

Scenekunst.no A/S Scenekunst.no er en redaksjonelt uavhengig nettavis for profesjonell scenekunst og tilhørende kulturpolitikk. Vi følger Norsk redaktørforenings redaktørplakat.

Scenekunst.no er medlem av Norsk Tidsskriftforening. Scenekunst.no er støttet av Norsk kulturfond. Fra 2016 er tidsskriftet organisert som et almennyttig aksjeselskap med NTO, DTS, NSF og NoDA som eiere og bidragsytere. Fagforbundet Teater og Scene gir også årlig støtte.

Redaksjonen
Annonser

Vil du annonsere på scenekunst.no?

Kunnskapsmedia AS Sture Bjørseth +47 954 36 031 annonser@scenekunst.no