S C E N E K U N S T
Kritikk Debatt Intervju Nyheter Kalender Musikk Dans Teater Opera Kunst Politikk
Redaksjonen – 17. april 2024

Ali Abu Yassin er tildelt Dramatikerforbundets solidaritetsstipend 2024


Publisert
17. april 2024
Sist endret
17. april 2024

Nyheter Teater

Del artikkel
https://scenekunst.no/artikler/ali-abu-yassin-er-tildelt-dramatikerforbundets-solidaritetsstipend-2024
Facebook

Ali Abu Yassin

På Dramatikerforbundets årsmøte på lørdag ble solidaritetsstipendet for 2024 tildelt den palestinske dramatikeren Ali Abu Yassin. Det melder Dramatikerforbundet i en pressemelding.

Yassin er dramatiker og har skrevet omkring ti skuespill. Nå, i Gaza under bombene, jobber han med en ny dramatisk tekst om kunsten å beholde sin menneskelighet når helvetes inferno herjer befolkningen.

Ali Abu Yassin var medutvikler, veileder og regissør for de kjente Gazamonologene. Stykket er oversatt til mange språk, også norsk, og består av 33 monologer skrevet av barn og ungdom i alderen 10–15 år. Intensjonen med verket var å lære barna å håndtere inntrykkene og traumene fra krigen i 2008/09 gjennom kunstneriske uttrykk og å formidle krigens menneskelige omkostninger til det internasjonale samfunnet. Gazamonologene ble tatt opp igjen etter krigsutbruddet i oktober 2023 og er i løpet av de siste fem månedene blitt lest og spilt i over 40 land. I Norge har ulike aktører arrangert rundt 20 lesninger av monologene siden oktober.

I 2021 ble Yassin tildelt æresprisen under den palestinske nasjonale teaterfestivalen i Ramallah, men israelske myndigheter ga ham ikke utreisetillatelse fra Gaza, og han måtte motta prisen via Zoom. Ali Abu Yassin er blant de mest anerkjente scenekunstnerne i Palestina. Hans kunstneriske arbeid er mangefasettert. Han er dramatiker, lærer, skuespiller, regissør, filmskuespiller og grunnlegger av et teater. Som mange andre kunstnere (og den øvrige befolkningen) i Gaza har han levd bak en blokade siden 2007. Han har også erfart at det han bygger opp gjerne blir utslettet i løpet av et øyeblikk og at alle planer blir avlyst av en ny krig.

Forbundsleder Ellisiv Lindkvist åpnet Dramatikerforbundets årsmøte lørdag 13. april med å si at vi må verne om Dramatikerforbundets hovedoppgave: "Når verden brenner rundt oss, kan det kjennes selvopptatt og ignorant å være så opptatt av egne privilegier og egen økonomi her vi sitter i trygge Norge. Derfor er det veldig viktig og riktig at forbundet også har et solidaritetsstipend slik at vi kan dele en liten del av våre privilegier med noen som befinner seg i en langt mer truet og utsatt posisjon."

Dramatikerforbundet takker Motforestillinger ved Vibeke Harper og Marius Kolbendstvedt for å ha nominert ham, og de tok også imot stipendet på hans vegne.

Dramatikerforbundets solidaritetsstipend er på 50 000 norske kroner og kan gå til organisasjoner, prosjekter eller enkeltpersoner som av politiske grunner ikke kan oppholde seg i sitt hjemland eller som oppholder seg i sitt hjemland, men under politisk vanskelige forhold.


S C E N E K U N S T
Utgiver

Scenekunst.no A/S Scenekunst.no er en redaksjonelt uavhengig nettavis for profesjonell scenekunst og tilhørende kulturpolitikk. Vi følger Norsk redaktørforenings redaktørplakat.

Scenekunst.no er medlem av Norsk Tidsskriftforening. Scenekunst.no er støttet av Norsk kulturfond. Fra 2016 er tidsskriftet organisert som et almennyttig aksjeselskap med NTO, DTS, NSF og NoDA som eiere og bidragsytere. Fagforbundet Teater og Scene gir også årlig støtte.

Redaksjonen
Annonser

Vil du annonsere på scenekunst.no?

Kunnskapsmedia AS Sture Bjørseth +47 954 36 031 annonser@scenekunst.no