S C E N E K U N S T
Kritikk Debatt Intervju Nyheter Kalender Musikk Dans Teater Opera Kunst Politikk
Per Erik Andersen – 18. juni 2012

PITBLOGGEN: Valg & Verdighet


Publisert
18. juni 2012
Sist endret
26. mai 2023
Tekst av

Kritikk

PITBLOGGEN: * PIT-bloggen er et eksperimentelt samarbeid med Porsgrunn Internasjonale Teaterfestival og Scenekunst.no, initiert av sistnevnte.

* Bloggerne er uavhengige av festivalen, og følger redaktørplakaten.

* Så lenge PIT pågår, vil bloggerne innta Scenekunst.no med meninger, nyheter og anmeldelser fra festivalen.

Astrid Borchgrevink Lund Spesialrådgiver kommunikasjon Erfaringskompetanse.no, tidl. nyhetsleder/journalist Varden, redaktør Porsgrunnsposten/iporsgrunn.no, kronikør, debattleder, bokbader, litterat, medforfatter ”Ibsens kvinner”.

Per Erik Andersen Forfatter, skribent, daglig leder Norsk Tre AS


Del artikkel
https://scenekunst.no/sak/pitbloggen-valg-verdighet/
Facebook

”We should never be told the hour of our death.”

Kreft. Et livsfarlig ord. Alt blir så tett på, skarpere, alt betyr noe. Christopher Sivertsen er The Awake project’s grunnlegger. Da han sist gjestet PIT for ti år siden var han alvorlig syk uten å vite. Han har en Master of Arts grad i skuespill og var i syv år ledende i det polske teaterensembelet The Goat Song. Hans erfaring med sykdom var fødselshjelper for The Awake Project i 2007. Siden da har prosjekt, ensemble og forestilling vokst og utviklet seg.

Stykket handler om Max, og om Vendela, hans gravide kvinne. Det handler om valg og verdighet. Australske Oliviero Papi gjør Max til en klar og troverdig karakter med bærende stemme. Hans kvinne, Vendela, er gravid i syvende måned og leser hender.

The Awake Project handler om valgene man står overfor når alt er skrellet bort. Hvordan ta hensyn og vise respekt. Til seg selv og de rundt – de pårørende. Svenske Maria Sendow gir en glitrende formidling av hvordan det er å være nær en alvorlig syk. Hun og Sivertsen har samarbeidet siden slutten av nittitallet.

”You shall never tell anyone everything about yourself.”

Hvordan forteller man at man er dødssyk? Til hvem gjør man det? Gjør man det? Sviker man ved å skåne? Hovedspørsmålene stilles igjen og igjen. Awake-oppsetningen er en fysisk forestilling med elegant scenografi. Det er akrobati, gjøgleri, skuespill og vakker sang, spesielt av Sendow. Den sentrale scenen med problemstillingen spilles i stadig nye versjoner. Skuespillerne spoles tilbake, reverseres. Max forteller ingenting, alt, for sent, noe.

”We swim in an ocean of communication, and we’re gasping to be heard.”

Forestillingen er energisk. Skuespillerne svetter, danser, puster til aperytmer, sloss og flyr gjennom scenerommet. Gjennom den menneskelig fysikk opplever vi sårbarheten. The Awake Project ansporer tanker om forsoning. Her er jeg. Se meg. Forstå meg som jeg er. Viktige ting. Det handler om å være våken, være ærlig. Verdighet & Valg.

UANMELDTE BETROELSER: Max (Oliviero Papi) kommer med uanmeldte betroelser i et arrangert selskap. (FOTO: ASTRID BORCHGREVINK LUND)

http://www.youtube.com/watch?v=0vusItgyBQI&feature=player_embedded


S C E N E K U N S T
Utgiver

Scenekunst.no A/S Scenekunst.no er en redaksjonelt uavhengig nettavis for profesjonell scenekunst og tilhørende kulturpolitikk. Vi følger Norsk redaktørforenings redaktørplakat.

Scenekunst.no er medlem av Norsk Tidsskriftforening. Scenekunst.no er støttet av Norsk kulturfond. Fra 2016 er tidsskriftet organisert som et almennyttig aksjeselskap med NTO, DTS, NSF og NoDA som eiere og bidragsytere. Fagforbundet Teater og Scene gir også årlig støtte.

Redaksjonen
Annonser

Vil du annonsere på scenekunst.no?

Kunnskapsmedia AS Sture Bjørseth +47 954 36 031 annonser@scenekunst.no