12. mars har Riksteatern premiere på Jean Racines Fedra. Men i en ny versjon, signert Jon Fosse. Regissør er Nationaltheatrets Eirik Stubø, og Trine Wiggen spiller dronning Fedra mot svenske Kristofer Fransson som Hippolytos.
Sterke norske navn til Svenska Riksteatern
Premieren på Riksteaterns Fedra finner sted i Umeå, nærmere bestemt på Norrlandsoperans Black Box 12. mars, og siste forestilling spilles i Göteborg på Pusterviksteatern 30. april. Da skal oppsetningen ha blitt spilt 23 ganger.
Spent på det språklige
Trine Wiggen som for tiden har et lenger engasjement på Nationaltheatret, skal spille stykkets tittelrolle, Fedra, kong Tesevs’ dronning, som mens ektemannen er ute og kriger, forelsker seg lidenskapelig og skjebnesvangert i Thesevs’ sønn av første ekteskap, Hippolytos som selv er forelsket i den unge prinsessen Aricia. – Du er jo norsk, Trine Wiggen. Men hvilket språk skal du snakke på scenen? – Fedra er på sett og vis en fremmed ved kong Thesevs’ hoff. Hun er jo født på Kreta, og kommer derfor utenfra. Derfor kommer jeg til å snakke norsk, akkurat som Ragnhild Hilt som skal spille Fedras amme, Oinone. Jeg er veldig spent på det språklige ved denne oppsetningen, ikke minst fordi svenskene ofte har problemer med å forstå norsk… – Og Fedra er jo stykkets absolutte hovedperson, så man må jo få med seg det hun sier.< br> – Ja. Her håper jeg at min trønderske bakgrunn kan komme til nytte. Enkelte lydbilder som er vanlige på svensk, faller meg nemlig lett som trønder. – Jean Racine skrev Fedra i aleksandrinsk verseform. Men såvidt jeg kan se av opplysningene på Riksteaternes hjemmeside, har Jon Fosse skrevet sin egen versjon av tragedien? – Han har brukt både Racines egen tekst og den engelske versjonen til Ted Hughes, og såvidt jeg har skjønt, ligger hans tekst ganske nær Hughes’. Trine Wiggen forteller at selv om de mytiske elementene i fortellingen om Fedra naturligvis fremdeles vil være til stede, har Eirik Stubø valgt å gå mer konkret inn i den ensomme og forsmådde kvinnens skjebne. – Da Eirik Stubø tilbød meg å spille Fedra, syntes jeg det var en fin utfordring. Det er en stor og krevende rolle som jeg gleder meg til å prøve meg på. Som ansatt i engasjement på Nationaltheatret har man det travelt hele tiden. Fedra gir meg muligheten til å ta det litt roligere, vi blir jo ikke ferdige med Sverigesturnéen før helt i slutten av april, og det er deilig å kunne fordype seg i noe over en lang periode. Pluss av det blir spennende å spille i Sverige, sier Trine Wiggen. ===Andre gangen=== Dette blir andre gangen regissør Eirik Stubø, teatersjef på Nationaltheatret, setter opp for Svenska Riksteatern. Hans første forestilling der var Jon Fosses Någon kommer att komma, den fikk meget gode kritikker, og var av de oppsetningene som ble plukket ut til Teaterbiennalen i 2003. Det er ikke bare regissøren, skuespilleren og dramatikeren som er norske i Riksteaterns Fedra-produksjonen. Det er også Kari Gravklev som har ansvaret for scenografien. Ytterligere opplysninger om Fedra finnes på Riksteaterns hjemmeside, blant annet forteller Jon Fosse i en videofilm som man kan klikke seg fram til, om hvordan Eirik Stubø ba ham delta i prosjektet.