Sceneweb viderefører samarbeid med Nasjonalbiblioteket
Universitetsbiblioteket 1930-årene, Oslo (i dag Nasjonalbiblioteket). Kilde: Wikimedia
Samarbeidet mellom Sceneweb og Nasjonalbiblioteket videreføres, og dermed vil enda mer av scenekunsthistorien gjøres tilgjengelig både fysisk og digitalt.
Sceneweb er en scenekunstdatabase med oversikt over deler av det som spilles på norske scener i dag, samt et historisk arkiv. I 2011 ble Sceneweb-beta lansert, og Sceneweb.no ble lansert i 2012 i en forbedret versjon av betaversjonen. Sceneweb eies og driftes av Danse- og Teatersentrum (DTS), men samarbeider i tillegg til Nasjonalbiblioteket også med DEXTRA Photo og PNEK.
Arbeidet ble påbegynt i 2008, og ambisjonen er at Sceneweb på sikt skal kunne gi en fullstendig oversikt over scenekunstbransjen – både institusjoner og frie grupper/kunstnere – slik at hele scenekunstfeltets historie kan bevares.
I en pressemelding sendt denne uka skriver Scenewebs redaksjon at Nasjonalbiblioteket og Sceneweb er enige om å videreføre samarbeidet som ble startet som pilot i 2013. Samarbeidet går ut på å utnytte partenes styrker for sammen å kunne skape en kulturell skatt som fysisk skal befinne seg i Nasjonalbiblioteket og samtidig eksistere som digital ressurs i Scenewebdatabasen.
I praksis går samarbeidsprosjektet med Nasjonalbiblioteket (NB) ut på å innhente samtykkeerklæring fra institusjoner og frie grupper. Deretter sender disse inn materiale til Nasjonalbiblioteket, som bevarer det fysiske materialet og digitaliserer det. Til slutt videresendes dette til Sceneweb som setter materialet i sammenheng med organisasjoner, produksjoner og personer i sin database og tilgjengeliggjør dette på sceneweb.no.
Elisabeth Leinslie, redaktør for Sceneweb, er veldig glad for at samarbeidet videreføres.
– Dette er første gang hele det norske scenekunstfeltet blir satt fokus på på denne måten. Vi i Sceneweb har arbeidet for dette i flere år, og at det nå blir en realitet, er vi veldig glade for. Det er viktig at materialet blir bevart og digitalisert på en profesjonell måte av Nasjonalbiblioteket. At det også blir satt i kunsthistorisk sammenheng og tilgjengeliggjort hos oss, vil være til gode for alle som er interessert i scenekunstfeltet. Utfordringen for oss i DTS/Sceneweb blir å skaffe midler til det omfattende arbeidet det er å registrere dette materialet i databasen, sier Leinslie.
Sceneweb har blitt evaluert i 2014, og rapport vil komme i 2015.